Littoisten verkatehtaan alue eri-ikäisine rakennuksineen on yksi parhaiten säilyneistä ja mielenkiintoisimmista tehdasyhdyskunnista Suomessa. tutkija Kaarin Kurri

Vuosien tapahtumat


Uutiset 2013

Kyläyhdistys Emma ja Anselmi ry aloitti helmikuussa 2013 lähes vuoden kestävän kulttuurihankkeen Littoisten verkatehdasalueen perinteen keräämiseksi ja jalostamiseksi. Rahoitus saatiin pääosin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Leader-toimintaryhmä Varsin Hyvä ry:n kautta.

Littoisten Tehtaanmäen tarinapolut -hanke oli moniosainen; siihen kuului mobiilikierrosten eli Verkapolkujen, valokuvakirjan Tehtaan valossa ja tehtaan ympäristössä kulkevan Muistojen valokuvapolun tekeminen sekä sähköisen arkiston luominen.

Tehdasympäristössä kulkevat omatoimiset virtuaalikierrokset tehtiin yhdessä Herkko Pulkkisen kanssa Digital Fridaysta. Tehtaan mennyttä aikaa kuvaava valokuvakirja Tehtaan valossa  tehtiin yhdessä Mainostoimisto 2t:n Nina Laineen kanssa. 

Hankkeet summaavat varsin kattavasti kyläyhdistyksen seitsemän vuoden aikana tehtyä toimintaa Littoisten kulttuuriperinteen keräämisessä ja jalostamisessa.

Hankkeen työntekijä ja projetin vetäjä oli yhdistyksen puheenjohtaja Eeva Turpeinen.

Vuoden aikana osallistuttiin myös  Littoisten Lumo -pihakirpputoritapahtumaan toukokuussa sekä Littoisten markkinoille syyskuussa. Näiden tapahtumien yhteydessä järjestettiin  Muistojen valokuvapolku -näyttely. Tehtaan ympäristöön oli sijoitettu 50 valokuvaa, jotka kertoivat tehdasyhteisön menneestä elämästä.

Vuoden aikana järejstettiin  kolme Verkamatkaa Eeva Turpeisen ja Leila Reunasen vetämänä.

Kyläyhdistyksen puheejohtaja vaihtui. Yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja Pertti Pöntinen luopui nuijastaan ja tilalle astui sihteeri Eeva Turpeinen. Johanna Luomasta tuli yhdistyksenn uusi sihteeri. Jani Pihlajamaa jatkoi rahastonhoitajana. Varajäseneksi valittiin Satu Torvinen.

Kyläyhdistyksessä oli 35 jäsentä.

Uutiset 2012

Vuoden aikana järjestettiin kesäkautena muutamia Verkamatkoja tilauksesta. Kierrokset vetivät Leila Reunanen ja Eeva Turpeinen.

Kyläyhdistys järjesti Tehtaan valossa osa 2 – valokuvanäyttelyn Littoisten Työväentalossa. Näyttely toteutui yksipäiväisenä Littoisten markkinoiden yhteydessä syyskuussa. Suuri osa valokuvista oli kerätty useita vuosia sitten edellisen Tehtaan valossa -valokuvanäyttelyn yhteydessä (2007). Tarkoituksena oli jo tuolloin, että jäljellejääneistä kuvista järjestetään toinen näyttely.

Valokuvia tulostettiin 50 kappaletta ja niihin liitettiin lyhyet tekstit. Kuvat laminoitiin, jotta niitä olisi helpompi käsitellä ja säilyttää. Näyttely oli edellistä näyttelyä pienimuotoisempi. Valokuvanäyttelyn toteuttivat Jani Pihlajamaa, Eeva Turpeinen ja Pertti Pöntinen.

Näyttelyssä kävi yli 800 henkeä, eli suurin osa Littoisten markkinoiden kävijöistä. Palaute oli jälleen positiivinen. Näyttelystä kirjoitettiin kaksi lehtiartikkelia.

Kyläyhdistys sai tukea toimintaansa Liedon kunnalta ja Kaarinan kaupungilta.

Uutiset 2011

Vuoden aikana järjestettiin kaksi Verkamatkaa, joista toinen Littoisten markkinoiden yhteydessä syyskuussa. Mukana olivat Leila Reunanen, Pertti Pöntinen ja Eeva Turpeinen.

Pertti Pöntinen, Eeva Turpeinen ja Tuire Matikainen valmistivat Pertin suosituista Verkamatkakohtauksista Patruunan parhaat -draamasikermän, joka esitettiin Littoisten omakotiyhdistyksen 40-vuotisjuhlissa.

Uudenkarheassa Puistonkulman kahvilassa järjestettiin syksyllä kaksi Kulttuurikahvilatapahtuma.a Tavoitteena oli kerätä paikallisia taitajia yhteen ja lisätä alueen yhteisöllisyyttä. Tilaisuuksissa esitettiin musiikkia, runoja, ja keskusteltiin ajankohtaisista aiheista. Toinen tilaisuus käsitteli kirjallisuusterapiaa.

Kyläyhdistys oli myös mukana tukemassa vanhojen elokuvien iltaa Littoisissa joulukuussa. Tilaisuudessa, joka keräsi työväentalon ääriään myöten täyteen, esitettiin mm. vuodelta 1928 valmistunut filmi Littoisten verkatehtaan toiminnasta ja ympäristöstä.

Uutiset 2010

Verkakierrokset

Kiitos kaikille osallistujille, jotka olitte mukana Verkakierroksilla! Koko perheen Verkamatkoja oli yhteensä yhdeksän ja Verkatehtaan elämää -koululaiskierroksia oli 15. Yleisökierrokset olivat loppuunmyytyjä.

Kesän 2010 Verkamatka toteutettiin samalla sabluunalla kuin vuoden 2009 Verkamatka. Ainoastaan Nelli Elo oli jäänyt ryhmästä pois. Ryhmäläiset olivat Leila Reunanen, Sylvi Virtanen, Taisto Kantonen, Margit Muurinen, Airi Talvitie, Sointu Ahlstrand, Jorma Hermonen, Pertti Pöntinen ja Eeva Turpeinen.

Draamallisia Verkakierroksia on vedetty kuuden vuoden ajan ja tällaisina 8-10 hengen mittavina näytelmäkierroksina ne ovat tulleet tiensä päähän. Ikääntymisen ja muiden sitoutumisten takia osa ryhmäläisistä ei voi enää jatkaa. Jatkuvan kysynnän ja erinomaisen palautteen takia järjestämme kuitenkin jatkossa tilauksesta pienimuotoisia kierroksia 2-3 hengen voimin. Yhteistyöstä on jo sovittu mm. Liedon Vanhalinnan kanssa; yhteistuumin vedetään seniorikierroksia. Vetäjänä toimii edelleen Eeva Turpeinen ja mukana on ainakin Leila Reunanen, todennäköisesti myös Taisto Kantonen.

Valokuvanäyttely

Kyläyhdistys järjesti Littoisten lumo –valokuvanäyttelyn uudelleen 6 .- 15. maaliskuuta Littoisten monitoimitalon aulassa. Ensimmäisen kerran näyttely järjestettiin syyskuussa 2009 Littoisten markkinoilla Työväentalossa.

Näyttely kuvasi pääasiassa verkatehdasmiljöön ja Littoistenjärven 2000-luvun elämää. Viiden harrastajakuvaajan otokset avasivat oven mm. littoislaisiin koteihin, monimuotoisen järven luontoon ja vanhoihin tehdassaleihin. Valokuvaajat olivat Riitta Pajala, Bege Storbom, Pertti Pöntinen, Tomi Malmström ja Heikki Pajala.

Näyttelyyn oli vapaa pääsy ja siihen voi tutustua monitoimitalon aukioloaikoina. Työt olivat myös myynnissä. Näyttelyssä kävi arviolta noin 650 kävijää. Osittain näyttelyn näki myös monitoimitalossa käyneet urheilijat, joten kokonaismäärä saattoi nousta lähelle tuhatta. Lue lisää...

Hyvänajan iltamat

Hyvänajan iltamat järjestettiin lauantaina 6.11.2010 klo 18 – 23.00 Littoisten työväentalossa. Edellisen kerran vanhan perinteen mukaiset iltamat oli järjestetty Littoisissa 60 vuotta sitten. Tapahtumalla haluttiinkin virittää vanhaa perinnettä henkiin. Ohjelma mukaili 50-luvun henkeä, mikä näkyi myös pukeutumisessa. Tarjolla oli kuorolaulua, runoa, naisvoimistelua, puhetta ja kerrontaa iltamaperinteestä. Ja kaiken kruunasi tietysti rento näytelmä ja tanssit. Esiintyjät olivat kaikki littoislaisia tai lähiympäristöstä. Esiintyjien taso oli poikkeuksellisen korkea, mikä noteerattiin mm. Turun Tienoossa.

Järjestäjiä, yleisöä ja esiintyjiä oli iltamissa kaikkiaan lähes 140 henkeä, maksavia asiakkaita vajaat 90, esiintyjiä 25. Iltamat olivat monen tahon yhteisponnistus, jossa vapaaehtoistyöllä oli merkittävä sija. Kahvituksen hoiti OKY, mukana oli myös paikkakunnan nuoria. Iltamien vastuutyöryhmään kuuluivat Jani Pihlajamaa, Pertti Pöntinen ja Eeva Turpeinen. Iltamat onnistuivat ohjelmallisesti ja järjestelyiltään erinomaisesti, yleisöä olisi mahtunut mukaan enemmänkin. Lue lisää...

Uutiset 2009

Littoinen lumosi valokuvin

Littoisten lumo -valokuvanäyttely lumosi yleisönsä Littoisten markkinoilla 27.syyskuuta. Työväentalossa pidetyssä näyttelyssä nähtiin viisi kiehtovaa näkökulmaa Littoisten asukkaista, ympäristöstä ja rakennuksista. Vastausta haettiin kysymyksiin: Mikä lumoaa? Oletko lumottu? Tarjolla oli myös näkökulmia "lumotun maailman" lieveilmiöistä.

Näyttely saavutti reilun neljän tunnin aukioloaikana uskomattoman suosion; yli 500 kävijää tutustui pääsymaksulliseen näyttelyyn. Työt olivat myös kaupan, ja moni tilasikin itselleen kiehtovia kuvia asuin- ja lähiympäristöstään. Lue lisää...

Yleisökierrokset loppuunmyytyjä

Vuonna 2009 järjestettiin yhteensä 18 Verkakierrosta. Yhdeksän täyspitkää Verkamatkaa kiersivät yleisökierroksina ja tilauksesta toukokuussa ja elo-syyskuussa. Yleisökierrokset olivat jälleen suosittuja, käytännössä kaikki olivat loppuunmyytyjä.

Lisäksi eri koulut Liedosta ja Kaarinasta tilasivat Verkatehtaan elämää -koululaiskierroksia toukokuun ja syyskuun aikana. Kierroksen näkivät 13 koululaisluokkaa. Näinä lama-aikoina koululaiskierrokset eivät olisi mahdollisia ilman sponsoreita. Kiitos Littoisten Omakotiyhdistykselle, Kotimäenkoulun vanhempainyhdistykselle ja Turun Tienoolle arvokkaasta tuesta!

Uutiset 2008

Verkamatkalla katsojia ympäri maailmaa

Littoisten vanhassa verkatehdasmiljöössä kulkeva Verkamatka oli vuonna 2008 mukava menestys ja mieleenpainuva kokemus. Opastusta, draamaa ja muistelua sisältävä kierros kulki Tehtaanmäellä nyt neljättä kertaa. Keväällä ja syyskesästä järjestettiin 14 Verkamatkakierrosta, joista 6 oli tilauskierrosta.

Yleisökierrokset painottuivat elokuulle (ensi-ilta 7.8.) ja viimeinen vietiin läpi Littoisten markkinoilla syyskuussa. Osallistujia kierroksilla oli yhteensä noin 500. Toukokuussa järjestettiin lisäksi neljä Verkatehtaan elämää -koululaiskierrosta.

Elokuun alkupuolella Verkamatkan teki haasteelliseksi sateinen ja tuulinen sää. Tekijöiden yllätykseksi epävakaista ilmoista huolimatta kävijöitä riitti reilusti jokaiselle kierrokselle; kiitos sitkeälle ja säänkestävälle yleisölle. Parhaimmillaan kierroksen kruunasi lämmin auringonpaiste, loppuunmyyty esitys ja hyvin viihtynyt yleisö.

Verkamatkaa markkinoitiin lähinnä Turun lähialueille. Silti kierrokselle osallistui kiinnostuneita kauempaakin: pääkaupunkiseudulta, Itä- ja Länsi-Suomesta, Ruotsista, jopa Etelä-Amerikasta asti. Monille osallistujista oli menneisyyden kytkyjä alueeseen; sukulaiset tai jopa he itse olivat työskennelleet joskus tehtaassa. Osa oli sellaisia, joita vanhat teollisuusmiljööt kiinnostivat ylipäätään ja loput tietysti Littoisiin tai lähiseudulle muuttaneita, jotka halusivat tietää lisää oman kotiseutunsa menneisyydestä.

Autenttinen ja ainutlaatuinen esitys

Verkamatkan viehätys perustuu omaperäiseen ja autenttiseen tapaan esittää mennyttä aikaa. Esitys koostuu pienistä näytelmä- ja muistelupätkistä ja osa näyttelijöistä ja muistelijoista on verkatehtaan entisiä työntekijöitä. Tarinat siirtyivät konkreettisesti uusille sukupoville, sillä esityksessä oli mukana myös nuoria koululaisia. Kierroksen erityispiirre on upeat ja autenttiset lavasteet: koko Verkatehtaan suojeltu rakennusmiljöö siihen liittyvine työläiskotineen ja patruunan linnoineen.

Monipuolista yhteistyötä

Verkamatka on monen ohjaajan yhteistuotos. Vuonna 2008 ohjaajan vastuussa oli teatterinilmaisun ohjaaja Laura Mannila. Osittain apuna oli myös näyttelijä, itsekin Littoisissa asuva Outi Condit.

Verkamatka muuntuu joka vuosi ajatuksena jotain vanhaa, jotain uutta, jotain lainattua. Tänä vuonna uutta oli ryhmää vetävän Emman (Eeva Turpeinen) 50-luvun rooli, nuorten koululaisten mukaantulo (Elli Lammela, Elina Vauhkonen, Kaisa Majapuro). Kierroksen lopuksi sijoittui muistelupätkä, jota esittivät vaihdellen Taisto Kantonen tai Leila Reunanen ja Irma Joutsa.

Entisissä hyviksi havaituissa kohtauksissa jatkoivat Pertti Pöntinen mm. erittäin suositussa lukkarin roolissa, ihastuttavat juoruilevat tehtaanrouvat Sylvi Virtanen ja Airi Talvitie sekä Leila Reunanen mm. kiukkuisena tyttöjen moraalin vartijana.

Ikähaarukka oli melkoinen. Nuorimmat olivat 14 -vuotiaita koululaisia ja vanhimmat yli 80-vuotiaita entisiä tehtaan työntekijöitä. Kaikki ryhmässä mukana olleet olivat kotoisin tai asuivat Littoisissa.

Käsikirjoituksesta vastasi Eeva Turpeinen. Suuri osa sisällöstä on hankittu yhteistyössä muistelijoiden kanssa, joilta on haastattelemalla saatu tietoa ja tarinaa Verkatehtaan elämästä. Verkamatkan esitteistä, lavasteista ja käytännön järjestelyistä vastasi Pertti Pöntinen, joka on ollut mukana myös kierroksen suunnittelussa.

Rahoitus

Verkamatkaan saatiin avustusta Varsinais-Suomen Taidetoimikunnalta, Liedon kunnalta ja Kaarinan kaupungilta. Sponsoritukea saatiin paikallisilta yrityksiltä, mm. Heirollilta, Liedon Säästöpankilta ja Finlonilta. Kiitos heille!

Kyläyhdistyksen kokoukset

Kyläyhdistys Emma ja Anselmi ry piti vuosikokouksen Tammikallion seurakuntatalossa 5. marraskuuta 2008. Läsnä oli seitsemän henkeä. Vuosikokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat: hyväksyttiin mm. vuoden 2007 toimintakertomus ja tilinpäätös. Alustavaan vuoden 2009 toimintasuunnitelmaan liittyen keskusteltiin uutena 50-luvun iltamien sekä perinteisten Verkamatka-kierrosten järjestämisestä yleisölle ja koululaisille. Perustettiin iltamatoimikunta, johon kuuluu Jani Pihlajamaa, Eeva Turpeinen, Sari Koponen ja Pertti Pöntinen.

Yhdistykselle valittiin uusi hallitus: Pertti Pöntinen (pj), Eeva Turpeinen (siht), Jani Pihlajamaa ja Esa Allt. Hallitus aloitti toimintansa heti.

Yhdistyksen hallitus kokoontui kahdesti vuonna 2008, maaliskuussa ja joulukuussa. Jälkimmäisessä kokouksessa hallitus hyväksyi vuoden 2009 tulo- ja menoarvion ja toimintasuunnitelman, johon sisältyi Verkamatka-kierrokset ja marraskuussa 2009 pidettävät iltamat 50-luvun tyyliin. Ylimääräinen vuosikokous toimintasuunnitelman ja tulo- ja menoarvion hyväksymistä varten järjestetään 16.12 kello 18 Eeva Turpeisen luona Verkatehtaankuja C.

Uutiset 2007

Markkinahumua, yrittäjyyttä ja vanhoja valokuvia

 

Suurkiitos kaikille, jotka olitte mukana Littoisten markkinoilla, Tehtaan valossa -valokuvanäyttelyssä ja Verkamatka-kierroksella. Sekä kävijänä että tekijänä. Molempien panos oli yhtä ratkaiseva onnistuneen tapahtuman synnyttäjänä.

Littoisten markkinoilla viihtyi kauniissa syyssäässä runsas 1000 kävijää. Kävijöitä oli viimevuotista enemmän vaikka viikonlopun päällekkäistapahtumat verottivat kävijämäärää.

 .

Sadonkorjuu- ja kädentuotteitaan myi reilut 25 lähitienoon asukasta vanhanajan markkinahengessä. Suositut tuotteet, kuten kuivakukat ja makkarat, loppuivat jo ensimmäisen tunnin aikana. Lämmintä ja aitoa markkinahenkeä kiiteltiin ja jotkut myyjät tarjosivat vapaaehtoisapuaan ensi vuodeksi, jotta tapahtuma varmasti järjestetään uudelleen.

Markkinat avannut sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä puhui luontoystävällisen energiantuoton suosimisesta ja yrittäjyydestä, jota hän uskoi juuri Littoisista löytyvän. Ministerin vetovoima houkutteli paikalle niin yleisöä kuin toimittajia. Kaikki paikallislehdet otsikoivat ja kuvasivat ministerin ja markkinat näyttävästi.

Vt. kappalainen Merja Hermonen julisti markkinarauhan "joutorahvaalle", kuten aikaisempinakin vuosina.

Littoisten markkinat järjestettiin nyt kolmatta kertaa. Ensimmäisenä vuotena markkinoiden takana oli pieni Littoisten historia eläväksi -työryhmä, nykyään vastuullinen järjestäjä on Littoisten Omakotiyhdistys. Kiitos erityisesti puuhahenkilö Erja Lehtoselle.

Tehtaan valossa paistatteli 250 kävijää

Tehtaan valossa -näyttely oli pystytetty toistamiseen työväentalolle ja markkinapäivänä kiinnostunutta yleisöä virtasi jopa tungokseen asti. Verkatehtaan elämää vuosina 1920-1950 kuvanneessa valokuvanäyttelyssä kävi viikonlopun aikana noin 250 kävijää.

Tarinallisen näyttelyn tasoa ja sisältöä kiiteltiin. Monet olivat paikalla jo toista kertaa. Myös Liisa Hyssälä tutustui Tehtaan valossa -valokuvanäyttelyyn ja keskusteli aidosti kiinnostuen vanhojen "verkatehdaslaisten" kanssa, joiden kuvia ja tarinoita näyttelystä löytyi.

Erikoiskiitos näyttelyn pystytyksessä ja esittelemisessä avustaneelle Esa Alltille ja paikalla ahkerasti yleisölle kuvien tapahtumia valottaneille Sylvi Virtaselle ja Taisto Kantoselle.

Tehtaanmäessä kulkeva draamallinen Verkamatka houkutteli kierrokselle ennätykselliset 65 vanhaa ja nuorta kävijää. Isot kiitokset draamakohtauksissa mukana olleille "muistelijoille" Leila Reunaselle, Sylvi Virtaselle, Airi Talvitielle ja Raili Ruokoselle sekä kanttori Margit Muuriselle ja ohjaaja-parivaljakko Liisu Mikkoselle ja Outi Conditille.

Tehtaan valossa -valokuvanäyttelyn ja Verkamatka-kierroksen järjesti Kyläyhdistys Emma ja Anselmi ry.

Verkamatka-kierroksiin uutta ilmettä

 

Verkamatka-kierroksia järjestetään tilauksesta ryhmille syyskuun 2007 loppuun asti ja uudelleen toukokuusta lähtien 2008.

Hyvän yleisövastaanoton saaneita näytelmällisiä verkakierroksia järjestetään jo kolmatta vuotta. Suomen toiseksi vanhimman verkatehtaan omaleimaista elämää valottava kierros sai kesäksi 2007 lisää hersyvää ilmettä ja uusia draamakohtauksia. Ohjausapua saatiin Littoisten puutalomiljööseen muuttaneelta näyttelijä-ohjaaja-parivaljakko Outi Conditilta ja Liisu Mikkoselta. Edellisvuodesta on mukana myös Mikko Rantasen ohjaama kohtaus. Tekstit on kirjoittanut Eeva Turpeinen, joka on myös oppaana. Rooleissa Pertti Pöntinen ja verkatehtaan entisiä työntekijöitä.

Kesän aikana 2007 järjestettiin kaksi yleisökierrosta elokuussa Lieto-viikolla sekä Littoisten markkinoilla.

Koululaiskierroksilla on käynyt jo yli 40 luokkaa

Verkatehtaan elämää -koululaiskierroksia järjestettiin jälleen toukokuussa. Kierroksella kävi 10 luokkaa Liedon yläkouluista ja muutamia luokkia Kaarinan ja Liedon alakouluista. Yhteensä kierroksilla on käynyt yli 40 luokkaa.

Ensimmäinen koululaiskierros järjestettiin keväällä 2006. Sen jälkeen kierrosta on kehitetty lisäämällä siihen draamakohtauksia, joita on tätä nykyä kolme, sekä käynti Littoisten kirkkoon. Koululaiskierroksen sisältöä kehitetään vuodesta toiseen.

Palaute Eeva Turpeisen ja Pertti Pöntisen vetämistä kierroksista on ollut positiivista. Opettajien mielestä verkatehtaan ympäristössä tarinoivat kierrokset ovat tuoneet opetukseen lihaa luiden päälle eli ovat saaneet mm. Suomen teollistumiseen liittyvät faktat elämään. Jotkut ovat ehdottaneet, että sitä kannattaisi mainostaa muun muassa Opettajalehden retkioppaassa.

Oppilaita ovat kiehtoneet puolestaan kummitustarinat ja pommitusten jäljet, onpa raskas tehdastyökin tuntunut houkuttelevalta. Yhteistä kaikille on ollut, että monille tuntematon vanha verkatehdasmiljöö on muuttunut houkuttelevaksi kiinnostavan esittelyn myötä. Kaikki pahoittelevat vain sitä, ettei asuntotaloksi muuttuneeseen verkatehtaaseen pääse sisälle enää tutustumaan. Jonkinlainen teollisuusmuseo siis puuttuu.

Tehtaan valossa -valokuvanäyttelyn avajaiset toukokuussa 2007

Tehtaan valossa –valokuvanäyttely. Littoisten omakotiyhdistys järjesti toukokuussa 2007 valokuvanäyttelyn, jonka sisällön suunnittelusta ja toteutuksesta vastasivat Eeva Turpeinen ja Pertti Pöntinen, ensin omilla nimillään, myöhemmin Kyläyhdistys Emma ja Anselmin alla.

Tehtaan valossa -valokuvanäyttely oli avoinna seitsemän päivää (5.5-11.5). Kävijöitä oli yli odotusten, runsaat 800. Suurin osa vanhoja littoislaisia, jotka tulivat muistelemaan menneitä, mutta myös uudenpolven littoislaisia. Valokuvanäyttely noteerattiin näyttävästi paikallislehdissä ja maakuntalehdessä. Näyttely sai sisällöltään ja toteutukseltaan positiivisen vastaanoton. Vaikka joku taisi järkyttyä kokiessaan voimakkaan deja-vu ilmiön 40 vuoden takaa.

Valokuvanäyttelyyn alettiin kerätä materiaalia jo useita vuosia sitten järjestämällä vanhojen "verkatehdaslaisten" tapaamisia ja haastatteluja. Apua saatiin mm. Turun yliopiston folkloristiikan oppiaineelta ja assistentti Anne Heimolta. Näyttelyyn valikoitui 250 valokuvasta lopulta 50 kuvaa ja 25 tarinaa.

Myöhemmin mukaan tuli opettajien Vesa Malinin ja Riitta Poutun myötävaikutuksella Littoisten koulu, josta kymmenkunta luokkaa kuvasi omaa kotikyläänsä vanhoin ja uusin sanoin ja kuvin. Tavoitteena oli konkreettisesti siirtää tietoa lähihistoriasta uusille sukupolville. Monelle lapselle omat juuret ja vanhojen rakennusten merkitys ja tarinat tulivat aivan uudella tavalla tutuiksi.

Valokuvanäyttelyn visuaalisen ilmeen luomisessa antoi merkittävää apua kuvataideopettaja Lea-Kaarina Karlsson. Projektissa on ollut mukana myös joukko Littoisten historia -eläväksi hankkeeseen kuuluneita henkilöitä, mm. Erja Lehtonen, Christiane Jukka ja Minna Lehti.