Littoisten verkatehtaan alue eri-ikäisine rakennuksineen on yksi parhaiten säilyneistä ja mielenkiintoisimmista tehdasyhdyskunnista Suomessa. tutkija Kaarin Kurri

Littoisten Tehtaanmäen tarinapolut


Tehtaan valossa -valokuvakirja nyt myynnissä

Tehtaan valossa -kirjan kuvat perustuvat pääosin kahteen aiemmin järjestettyyn varsin suosittuun valokuvanäyttelyyn, jotka kertoivat sanoin ja kuvin verkatehdasalueen kulta-ajasta vuosina 1910 -1950. Teokseen lisättiin valokuvia ja niitä täydennettiin uusin tarinoin ja tiedoin.

Kuvakirja maksaa 20 euroa ja sitä voi ostaa seuraavista pisteistä:

Puistonkulman Parturi-Kampaamo, Verkakatu 1 (044 712 2227)

Littoisten apteekki, Uusi Littoistentie 48, Kaarina

Parturi-kampaamo Ihana Päivä, Valkintie 1, Littoinen

Littoisten pihakirpputoritapahtuma, la 19.5.2018 klo 12-16.

Littoisten Iltatori, keskiviikkoisin kesäkuussa 6.6 alkaen klo 18-20. Verkatehtaan viereinen puisto, Sippaantie.

Littoisten markkinat su 16.9.2018 klo 12-16, info-piste. Vuorikuja 1 (Littoisten työväentalo) 

TAI tilaa kirja netistä: www.holvi.com/shop/emmajaanselmi
Nettitilauksiin lisäämme 5€ postikulumaksun. Kirja lähetetään verkkokaupassa antamaasi postiosoitteeseen.

Tiedustelut Eeva Turpeinen 040 356 5696, [email protected]

Tehtaanmäen tarinapolut -hanke

Kyläyhdistys Emma ja Anselmi ry aloitti helmikuussa 2013 lähes vuoden kestävän kulttuurihankkeen Littoisten verkatehdasalueen perinteen keräämiseksi ja jalostamiseksi.  Hanke oli moniosainen; siihen kuului virtuaaliikierrosten, valokuvakirjan ja tehtaan ympäristössä kulkevan valokuvapolun tekeminen sekä sähköisen arkiston luominen. Rahoitus saatiin pääosin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta Leader-toimintaryhmä Varsin Hyvä ry:n kautta.

Ompeluseurat Tehtaanmäessä 1938Vanhoja työntekijöitä muistelemassa Verkamatkalla 2009

Digitaalinen arkisto

Littoisten kulttuurihistoriallisesti merkittävältä verkatehdasalueelta on vuosia kerätty arvokasta tietoa mm. haastattelemalla tehtaan vanhoja työntekijöitä ja keräämällä valokuvia. Nyt tietoja, artikkeleita, haastatteluja, tarinoita ja kuvia varten on luotu digitaalinen arkisto, jossa materiaali säilyy uusille sukupolville ja tutkijoille.

Verkapolut

Opastuskierroksista ja haastatteluaineistosta luotiin kaksi virtuaalista Verkapolkua, jotka vievät kulkijan monipuoliselle omatoimikierrokselle. Ne toimivat mainiosti mobiilikierroksina paikanpäällä kulkien. Verkapolkujen avulla pääsee kurkistamaan Suomen vanhimman verkatehtaan ja sen työntekijöiden värikkääseen elämään sekä tutustumaan kylän nykyasukkaisiin. Tehdaskierros kertoo niin tekstin, kuvien kuin videoiden avulla tehdastyöstä. Puutalokierros tekee puolestaan selkoa tehtaan ympärille rakentuneista työläisasunnoista ja niiden asukkaiden elämästä. Kierrokset on ladattu kyläyhdistyksen sivuille.

Tehtaanmäen asukkaita 1910-luvullaTehtaanmäen asukkaita 2010-luvulla

Hanke on suunnattu lähiseudun vanhoille ja uusille asukkaille, koululaisille, matkailijoille, ulkoilijoille ja tehdasalueen historiasta kiinnostuneille.

Littoisten Tehtaanmäen tarinapolut -hankkeen takana on kyläyhdistys Emma ja Anselmi ry, ja projektin vetäjänä toimi toimittaja, yhdistyksen puheenjohtaja Eeva Turpeinen.

Eeva Turpeinen opastamassa Muistojen valokuvapolku -näyttelyssä