Littoisten verkatehtaan alue eri-ikäisine rakennuksineen on yksi parhaiten säilyneistä ja mielenkiintoisimmista tehdasyhdyskunnista Suomessa. tutkija Kaarin Kurri

Verkakierrokset


Verkakierrokset

Koe omaleimainen ja hauska kävelykierros Littoisten verkatehdasmiljöössä. Vaihtoehtoja on useita, valitset sitten virtuaalisen tai elävän kierroksen. Kaikki kertovat opastuksen ja/tai teatterin ja muistelun keinoin verkatehtaan ja sen ympärillä olevan yli satavuotiaan puutaloyhdyskunnan värikkäistä vaiheista. Suomen teollisuushistoriaan liittyvät tapahtumat tulevat eläviksi vanhoihin rakennuksiin liittyvien muistojälkien kautta. Kierroksen lopuksi pistäydytään Littoisten kirkkoon.

Littoisten vanha kylämiljöö on luokiteltu kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden tehdasmiljöiden joukkoon. Hyvin säilyneeseen tehdasalueeseen kuuluu parikymmentä rakennusta, joista löytyvät mm. pääkonttori, kirkko, koulu, ruokala ja patruunan linna.

Suomen vanhimpiin tekstiilitehtaisiin kuuluva Littoisten verkatehdas perustettiin 1823 ja se lopetti toimintansa 1969. Tehdasmiljöö taisteli pitkään olemassaolostaan, mutta on nykyään pieteetillä kunnostettu ainutlaatuinen satojen ihmisten asuntoalue.