Retkelle Littoisten Verkatehtaalle

Littoisten verkatehdasalue on kulttuurihistoriallisesti merkittävä teollisuusmiljöö, jossa tehdasrakennus ja työläistalot kirkkoineen ja pääkonttoreineen ovat säilyneet poikkeuksellisen hyvin.

Virtuaaliset kävelykierrokset Verkapolut

Virtuaalikierrokset - Verkapolut – vievät kulkijan monipuoliselle opastuskierrokselle, jossa niin tekstin, kuvien kuin videoiden avulla pääsee kurkistamaan Suomen vanhimman verkatehtaan ja sen työntekijöiden värikkäisiin vaiheisiin. Kierrokset valottavat myös tehdasyhteisön nykyelämää. Paras tapa tapa tutustua Verkapolkuihin on kiertää miljöössä älypuhelimen tai tabletin kanssa. Kierrokset näkyvät kaikilla selaimilla, ainoastaan Explorerin vanhemmat versiot eivät tue kaikkia sivuston ominaisuuksia.

Verkapolkujen sijainti

Tehdaskierroksen 1. kohteen osoite: Verkaranta 3, 20660 Littoinen.
Katso kartalta

Puutalokierroksen 1. kohteen sijainti: Verkatehtaankuja D, 20660 Littoinen.
Katso kartalta

Tehdaskierros

Tehdaskierros kulkee pääasiassa verkatehtaan ympärillä ja kertoo tehtaan historiasta, työstä ja värikkäistä patruunoista.

Tästä pääset Tehdaskierrokselle.

Puutalokierros

Puutalokierros esittelee yli satavuotiaita työläisasuntoja ja muita rakennuksia sekä kertoo asukkaiden vapaa-ajasta ja sosiaalisesta elämästä.

Tästä pääset Puutalokierrokselle.

Mikä Littoisten verkatehdasalue?

Littoisten Verkatehdas perustettiin Suomen ensimmäisten teollisuuslaitosten joukossa 1823. Syy tehtaan perustamiselle oli poikkeuksellisen pehmeävetinen Littoistenjärvi. Vaatimattomasta alusta se nousi Suomen suurimmaksi verkatehtaaksi.

Verkatehtaan ympärille syntyi tiivis Littoisten kylä työntekijöiden asunnoista ja muista rakennuksista. Alueelle rakennettiin mm. koulu, kirkko, sauna ja uimalaitos sekä pääkonttori ja patruunan linna. Tarmokkaat patruunat hoitivat työntekijänsä kehdosta hautaan.

Verkatehtaan toiminta loppui 1969. Tehdasrakennuksesta tuli puolityhjä teollisuustalo, jonka rapautuminen aiheutti harmaita hiuksia niin ympäristölle kuin Liedon kunnalle.

Merkittävä virstanpylväs koko alueen säilymiselle oli, kun Museovirasto arvioi Littoisten alueen eri-ikäisine rakennuksineen yhdeksi Suomen parhaiten säilyneistä ja mielenkiintoisimmista teollisuusyhdyskunnista, ja sen myötä lopulta suojelukaavan valmistuminen 1987.

Viime vuosikymmeninä niin tehdasrakennus kuin puutalot on kunnostettu ja muutettu satojen ihmisen kodeiksi. Nykyään Littoisten tehdasalue muodostaa viihtyisän ja omaleimaisen asuinympäristön, joka on täynnä vuosisatojen aikana syntyneitä muistojälkiä yhteisön elämästä.

Tehtaanmäki ja siihen liittyvä Kotimäen alue sijaitsevat osittain sekä Liedon että Kaarinan puolella, yhdeksän kilometrin päässä Turusta.

Yleiskuva 1939Littoisten verkatehdasalue 1940-luvulla

Verkapolkujen toteutus

  • Käsikirjoitus: Eeva Turpeinen
  • Visuaalinen suunnittelu ja tekninen toteutus: Friday Digital Design Oy
  • Uudet valokuvat: Pertti Pöntinen ellei toisin mainittu
  • Vanhat valokuvat (1910-1950) kyläyhdistys Emma ja Anselmi ry:n lahjoituskokoelmista
  • Videot: Dirtstudios
Yleiskuva 1939 ×

Palaute

Mitä pidit Verkapoluista? Mitä hyvää ja kiinnostavaa löysit niistä. Mitä parannettavaa voisi vielä olla. Onko sinulla lisätietoa kohteista ja tapahtumista. Kyläyhdistyksemme iloitsee jo etukäteen palautteestasi.

Voit halutessasi liittää kommenttiisi nimesi, ikäsi,ammattisi, yhteystietosi tai jonkin näistä.

×

Kiitos

Palautteeesi on lähetetty.

Sulje

×